Aloittaessani kirjaa se kuului kategoriaan "pitkästyn varmaan".

Eteenpäin lukiessa se siirtyi "hehkutan tätä kaikille" kategoriaan.

Seitsemän veljestä on yksi Suomen tunnetuimmista kirjoista. Se oli aikanaan ensimmäisiä suomenkielisiä romaaneja. Kiven julkaistessa sen, Seitsemän veljestä ei saanut kovinkaan paljon innostusta kirjallisuuspiireissä. Niihin aikoihin kansallisromantiikka eli Suomessa. Kansaa kuvailtiin  ylevästi ja kirjallisuudessa suosittiin idyllisiä kuvauksia. Kirjan lukeneena voi sanoa, ettei idyllistä kuvausta ole kovinkaan paljon tässä opuksessa. Vaikka pidän romantiikan ajan kirjallisuudesta, Seitsemän veljestäkin kolahti tyystin.

Kirja kertoo, nimenkin perusteella, seitsemästä veljeksestä. Veljeksien nimet ovat ikäjärjestyksessä: Juhani, kaksosveljet Tuomas ja Aapo, Simeoni, kaksosveljet Timo ja Lauri sekä perheen kuopus Eero. Veljekset asuvat kirjan alussa kotitalossaan Jukolassa, josta päättävät muuttaa eräiden välikohtausten takia Impivaaraan. Siellä he asuvat kymmenen vuotta ja aikuistuvat viimein vahingon ja vastuunkannon kautta. Heille sattuu ja tapahtuu vuosien mittaan paljon, mutta voin sanoa lopulta kaikille käyvän hyvin. Kirjan aikana veljekset joutuvat tappeluihin, kamppailevat lukutaidottomuuden kanssa sekä ryypiskelevät. Luultavasti tämä sai kriitikot närkästymään aikanaan.

Kirja voi olla hankalalukuinen, sillä pidemmät dialogit ovat kirjoitettu kuin näytelmissä. Kieli voi olla vanhahtavaa, mutta en tiedä, onko sitä "suomennettu" uudelleen. Oma painokseni on 50-luvulta. Kivi kirjoitti hyvin värikästä tekstiä. Kateeksi käy suorastaan ;D

Innostuin eräs ilta kertomaan äidille kirjan juonta. Kerroin veljesten hiidenkivi-kohtauksesta ja siitä, että kivellä Lauri ryypiskeli ja nukkui pois humalaansa, kun muut hoitelivat härät. Äiti ei ikinä ollut kuullut Laurin ryypiskellen kivellä. Ilmeisesti monet Seitsemän veljestä-näytelmät ovat jättäneet sen kohdan pois.

Loppuun kuuluisi kirjoittaa, että suosittelen sitä kaikille. Kyllä, suosittelen. Pitää kuitenkin varoittaa sen koukeroisesta kielestä ja pitkistä dialogikohtauksista. Seitsemän veljestä on huippu kirja juonellisesti, vaikka tuntuu mutkia olevan matkassa.