Minulla on vallinnut pitkään ennakkoluuloja tyttökirjoja kohtaan. Monet kerrat olen saanut kuunnella äitini ja mummini suosittelevan niitä. No, ajattelin sitten lukevani yhden näin kesällä. Otin Pienen runotytön, sillä se kuuluu toiseen kirjalistaani ja sattui onneksi löytymään kirjaston hyllystä.

Kirja sai odottaa kuukauden päivät, kun kahlasin Viisikkoja ja unohtui suorastaan. Sattumoisin se sitten löytyi, kun järjestelin lainattuja kirjoja paremmin. Ajattelin, että luenpas sen nyt, kun  on aikaa eikä Jane Eyre maistu. Puhettakaan mistään muusta.

Ajattelin ensin, että varaan kirjalle aikaa ainakin viikon. Painoksessa oli lähemmäs kolmesataa sivua pientä tekstiä ja se pelotteli minua. Mutta kun pääsin alkuun, en voinut lopettaa. Pitkään aikaan jokin kirja imaisi minut mukanaan niin tyystin, että pelästyin: onko se nyt menoa? Tyttökirjoja kohtaan olevat ennakkoluulot sulivat tyystin. Aion lukea muutkin Runotyttö-sarjan kirjat, kun ehdin. Haluan nähdä, miten yksiin kuvitteluni ovat käyneet kirjailijattaren kanssa.

Pieni runotyttö kertoo orvoksi jääneestä Emilia Starrista, joka muuttaa isänsä kuoleman jälkeen tätiensä luokse Uuteen Kuuhun, joka on Emilian äidin puoleisen suvun kantatalo. Emilian tädit ovat molemmat naimattomia naisia ja iältään lähellä viittäkymmentä. Emilia käy koulua, saa ystäviä ja kirjoittaa.

Tunsin suurta hengenheimolaisuutta Emilian kanssa. Meidän molempien intohimo on kirjoittaminen. Se on meille kuin ilmaa, jota ilman emme selviäisi hengissä. Tunsin välillä hyvinkin suurta suuttumusta Emilian Elisabeth-tätiä kohtaan, joka kielsi Emiliaa kirjoittamasta tarinoita.

Emilian ystävä Teddy asui äitinsä kanssa yksin. Teddyn äiti oli hyvin mustasukkainen pojastaan ja se teki minut välillä hyvinkin surumieiseksi. Minulla tuli mieleen Psyko-elokuva, mutta tällainen kohtalo on kyllä estettävissä. Teddyllä on ystäviä, jotka kyllä estävät tällaista Norman Bates-tapausta kehittymästä.

Aloitin kirjan tiistaina, kun Sota ja rauha loppui televisiosta. Sain luettua sen muutamassa päivässä. Minulta se on suuri suositus kirjalle.