Toinen itselle asettamista kesähaasteista on käyty loppuun. En ole lukenut lehtiä lukuun ottamatta sitten kesäloman alun mitään muita kuin Viisikoita.

Oli ihana palata lapsuuden viattomuuteen Viisikoiden kanssa. Monet ihmiset muistavat Viisikoista heidän mahtavilta kuulostavat syömingit ja tulen itsekin varmaan muistamaan saman vielä vanhanakin. Juonet olivat yksinkertaisia ja monesti huomasin jotain juonen kannalta tärkeitä juttuja ennen kuin niistä mainittiin kirjassa. Siitä voin vain syyttää ikääni. Lapsena Viisikot olivat jännittävimpiä kirjoja, mitä tiesin. Sitten tutustuin Pottereihin ja Viisikot jäivät oikeastaan kuin taka-alalle. Näin monen vuoden jälkeen niihin oli mukavan nostalgista palata.

Erityisesti minua kiehtoivat Viisikoissa merenalaiset luolat, joissa he joutuivat seikkailemaan muutamaan otteeseen. Yritin kuvitella, miten on pimeää, hiukan kosteaa, kallioseinämät ja katto sekä meren kohina ja loiske yläpuolella. No, ahtaanpaikan kammo siellä minulle vielä iskisi, vaikka niin kiehtovilta ne luolat kuulostivatkin.

Seuraavaksi jatkan varmaan Jane Eyrea, sillä haluaisin saada sen loppuun. Rakastan sitä kirjaa suunnattomasti ja olen lukenut sen suomeksi useampaan kertaan. Saisin vain aloitetuksi, se se on suurin urakka.

Pohdin vieläkin, toisinko mummolasta vanhan painoksen Tolstoin Sodasta ja rauhasta. Käännös on vuosisadan alusta ja teos on jaettu neljäksi opukseksi. Pahin ongelmani on suunnaton tilan puute. Sain syntymäpäivälahjaksi vuoden alussa kirjahyllyn, joka alkaa jo uhkaavasti täyttyä. Vaikka hyllyssä on muutama tilpehöörärasia, suurimman tilan vievät kirjat. Minulla on kokonainen hylly varattuna lukemattomille kirjoille, mutta se laajeni jo toisellekin hyllylle. Varmaan, kun muutan joskus pois kotoa, minun on varmaan pakko asua kaksiossa. Makuuhuone on kirjoille ja minä nukun jossain pikkusessä nurkassa. Koko asunto on sitten pullollaan kirjoja ja kirjahyllyjä. Myönnän kyllä minussa olevan hiukan keräilijän vikaakin.

Näin sateisena iltapäivänä pitäisi lukea jotain hilpeää, mutta kyllä Jane Eyre kutsuu hyllyssä!